Cøliaki

Hvad er cøliaki?
Cøliaki er en kronisk sygdom i tyndtarmen, som kan starte i alle aldre. De fleste får symptomer første gang i teenagealderen eller senere. Sygdommen kaldes også for gluten-intolerance, idet den udløsende faktor - gliadin, er et kornprotein, der i høj koncentration forekommer i gluten fra hvedemel, men også i mel af rug og byg, dog i en mindre mængde. Proteinet findes ikke i andre fødemidler.
Cøliaki er delvis arvelig, men der er også udefra kommende faktorer der spiller ind, for at sygdommen udvikler sig.

Man regner med at der er ca. 5000 personer med cøliaki i Danmark, men muligvis er tallet højere.


Hvad er symptomerne på cøliaki?
De klassiske symptomer på cøliaki ses hos børnene og viser sig ved store grødede afføringer, vægttab, oppustet mave og dårlig trivsel. Hos voksne er symptomerne oftest mindre karakteristiske og kan blot være en uforklarlig blodmangel, træthed, D-vitamin mangel, psykiske symptomer, barnløshed mm. Mange har gået i mange år med diagnosen colon irritable eller nervøs mave, som så senere viste sig at være cøliaki.

Sygdommens ses sammen med en række andre autoimmune sygdomme, som f.eks. diabetes, stofskiftelidelser, ledsygdomme mm. Cøliaki ses hyppigere ved Downs syndrom og hos ca. 10% af førstegrads slægtninge til en patient med cøliaki.


Hvordan stilles diagnosen cøliaki?
Man kan dels måle antistoffer mod gluten ved hjælp af en blodprøve. Metoden har en høj sensibilitet og specificitet og erstatter prøvetagning fra tyndtarmsslimhinden til kontrol af behandlingen med glutenfri kost.

Den endelige diagnose stilles ved at tage en vævsprøve fra slimhinden i tyndtarmen via en gastroskopi. Har man cøliaki vil slimhinden i mikroskopet viser en flad slimhinde med manglende fimrehår. Når overfladearealet mindskes vil kroppens evne til at optage næringsstoffer nedsættes.
Det er vigtigt at man har indtaget glutenholdige fødeemner inden vævsprøvetagningen, idet slimhinden vil normaliseres når gluten udelades fra kosten.


Hvordan behandles cøliaki?
Behandlingen er livslang diæt med glutenfri kost. Enkelte patienter har en sekundær laktoseintolerans, hvorfor mælk skal udelukkes fra kosten i en periode indtil slimhinden er normaliseret. Ligeledes kan det være nødvendigt med et vitamintilskud.


Er der komplikationer til cøliaki?
Patienter med cøliaki har en øget risiko for at udvikle knogleskørhed, ligesom der er en let øget risiko for kræft i mavetarmkanalen. Dette forekommer især hos patienter hvor der er diætbrud, men hvor stor betydning det har, ved vi ikke.


Er der mulighed for økonomisk tilskud til glutenfri diæt?
Diæten vil medføre en vis økonomisk ekstraudgift.
Man kan søge uanset, om man er under uddannelse, har arbejde eller er på efterløn. Man kan få hjælp efter § 100, da udgiften for en glutenfri kost (i henhold til Cøliakiforeningens merudgiftberegning) er over 6000 kr. om året. Tilskuddet er på 1500 kr. om måneden. Som dokumentation skal lægen kunne bekræfte, at man har cøliaki. Tilskuddet er skattefrit og ydes uafhængigt af økonomi.


Er hvedeallergi det samme som cøliaki?
Allergi over for hvede er sjælden og er ikke det samme som cøliaki. Hvedeallergi skyldes, at kroppen har dannet antistoffer over for et eller flere af proteinerne i hvede. Proteinerne, kan være gluten, men det kan også være andre af proteinerne i hvede. Symptomerne viser sig straks eller inden for få timer efter, at man har spist det, man ikke kan tåle. Symptomerne kan være kløe i munden, nældefeber, astma, opkastninger, diarré eller i værste fald anafylaktisk chok.


Hvor findes gluten?
Gluten findes i alle kornsorter (hvede, rug, byg), dog meget lidt i havre. 

•    Hvedemel, rugmel, grahamsmel, durumhvede, sigtemel, semulje, spelt, bulgur, couscous mm
•    Brød, kager, pasta, kiks, rasp

Havre
•    Almindelige havreprodukter kan indeholde små mængder af andre kornsorter, derfor må voksne med cøliaki kun indtage specialfremstillet havre uden gluten, når sygdommen er gået i ro.

Læs altid varedeklarationen for at være på den sikre side, og pas særlig på nedennævnte fødevarer hvor gluten KAN findes i:

•    Mange morgenmadsprodukter
•    Færdiglavede middagsretter
•    Pølser, pålægsvarer, sovs, bouillon
•    Remoulade, krydderiblandinger, ketchup, mayonnaise, sennep
•    Fyldt chokolade, vingummi, lakrids, karameller
•    Chips, ristede løg
•    Øl

Fødevarer hvor gluten ikke forekommer er:

•    Frugt – både frisk og tørret
•    Grønsager, kartofler, ris
•    Nødder, mandler, kokos, sesamfrø, birkes, sagogryn, græskarkerner, hørfrø, boghvedegryn, solsikkekerner,
•    kød, fjerkræ, fisk, indmad og æg
•    Mælk, syrnede mælkeprodukter, ost, smør, margarine, olie
•    Vin, spiritus, juice, saft, sodavand

Mel som ikke indeholder gluten:

•    Majsmel, hirseflager, kartoffelmel, rismel, sojamel, polenta, kikærtemel, kokosmel

I handlen findes en række specialfremstillede varer som enten er gjort glutenfri eller hvor der naturligt ikke forekommer gluten. Især i Sverige og Tyskland er udvalget af disse varer særlig stort.